ONTWIKKELINGSVERTRAGING

Wat als de ontwikkeling van je kind niet loopt zoals verwacht?

Jonge ouders zijn dolenthousiast over de snelle vorderingen die hun kind in zijn of haar ontwikkeling maakt.

Maar soms loopt de ontwikkeling niet zoals verwacht. Terwijl de andere peuters in de kribbe al stappen vertoont jouw kind nog helemaal geen aanstalten daartoe. Terwijl andere peuters voluit woordjes zeggen, blijft het bij jouw kind nog steeds bij brabbelen.

Is het een onschuldige tragere groei die zal ingehaald worden of is er toch meer aan de hand?

Op consultatie vragen we na hoe de ontwikkeling tot nu toe is verlopen en hoe je kind zich thuis en bij anderen gedraagt. We kijken naar hoe je baby/peuter/kind zich algemeen gedraagt en of er bij lichamelijk onderzoek afwijkingen zijn.  Zijn er tekens die wijzen op een onderliggende stoornis of is het algemeen onderzoek geruststellend? Soms kunnen we er als arts zelf nog geen uitspraak over doen en moeten ook wij in deze eerste fase nog verder afwachten.

Bij twijfel over de ontwikkeling kan in elk geval gestart worden met ontwikkelingsstimulatie via kinesitherapie of logopedie.

Vaak verwijzen we kinderen voor een globale evaluatie van de ontwikkeling door naar een multidisciplinair centrum waar de kinderen getest worden op welke leeftijd ze staan voor motorische ontwikkeling, taalontwikkeling en verstandelijke ontwikkeling.

Als gewoon onderwijs niet haalbaar blijkt wordt gekeken welk type onderwijs voor jouw kind het meest geschikt is en waar we in jouw buurt een goede school vinden. 

Als er duidelijk sprake is van een afwijkende ontwikkeling proberen we ook de oorzaak hiervan te vinden : een diagnose te stellen. Een diagnose verandert niet altijd de verdere evolutie van je kind maar het geeft je als ouders wel meer duidelijkheid.  Er wordt eventueel genetisch onderzoek gestart, een MRI scan van de hersenen gemaakt, er kan bloedonderzoek gebeuren naar stofwisselingsziekten.  Hoewel de wetenschap snel vooruitgaat kunnen we niet altijd een oorzaak vinden.